Kovo 22 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė vandens diena, kurios tikslas – skatinti kiekvieno sąmoningą požiūrį į didžiulę vandens svarbą. Vanduo yra būtinas gyvybei. Žmogus be maisto išgyvena savaites ar net mėnesius, tačiau be vandens gali mirti per keletą dienų. Gyvybiniai procesai gali vykti tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens. Jokia kita medžiaga neatlieka tiek daug įvairiausių žmogaus organizmo funkcijų kaip vanduo. Dėl vandens trūkumo gresia pavojus širdies – kraujagyslių, kvėpavimo ir termoreguliacinės sistemos veiklai. Nors didelę dalį žemės teritorijos sudaro vanduo, tačiau tik apie 5 procentus jo yra gėlas ir tinkamas gerti. Vandens ištekliai pasaulyje menksta ir, panašu, kad troškulys netolimoje ateityje taps nuolatiniu žmogaus palydovu, turėsiančiu įtakos ne tik gyvenimo kokybei, bet ir trukmei. Kaip teigia Jungtinės Tautos (JT) , kad jau dabar vandens trūksta beveik 4 mlrd. žmonių.

Suprasti vandens svarbą žmogui, sužinoti iš kur atkeliauja geriamas vanduo, kada jis  tampa saugus naudojimui, Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras, kovo 22 dieną, darželio vaikams ir  3 klasės gimnazijos  mokiniams  suorganizavo edukaciją „Sveikas vanduo“.  Edukatorė Viktorija ugdytiniams paaiškino iš kur atsiranda geriamas vanduo ir kada galima jį saugiai vartoti ar naudoti. Vaikai dalyvavo vandens valymo procese ir smalsiai stebėjo, kaip užterštas vanduo po truputį tampa švariu. Jie pastebėjo, kad išvalyti vandenį reikia nemažai laiko. Vaikams labai norėjosi išgerti išvalytą vandenį, tačiau Viktorija akcentavo, kad su filtru išvaloma tik dalis nešvarumų, o kad jį galima būtų saugiai gerti reikia dar reikia išvalyti mikroorganizmus, kurie gali sukelti sveikatos sutrikimus. Vaikams buvo parodytas eksperimentas, jie uodė vandens kvapą ir stebėjo kaip keitėsi vandens spalva, kuri buvo chloruojama. Edukacijos pabaigoje vaikai pakartojo įgytas žinias ir dalijosi patirtais įspūdžiais.

Vanduo yra viešoji gėrybė ir ribotas, vertingiausias gamtos išteklius, o žmonėms ir visiems gyviems sutvėrimams jis yra maisto, švaros, sveikatos, energijos šaltinis, todėl saugokime jį ir naudokime tausiai.


Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

 

image_print