Tinkama mityba, kaip sveikatos pagrindas, turi didelę reikšmę vaiko raidai. Mityba turi atitikti vaiko amžių. Svarbu laikytis maitinimo režimo, tinkamai paskirstyti energinę paros raciono vertę. Dėl netinkamos mitybos, stingant kai kurių maistinių medžiagų, mažėja apsauginės organizmo ypatybės, silpnėja vaiko atsparumas, jis greičiau suserga. Tad rekomenduojama atkreipti dėmesį ir įtraukti į vaikų racioną kuo daugiau sveikatai palankių maisto produktų: grūdus (nešlifuotų įvairių grūdų patiekalai, rupiai maltų grūdų patiekalai palankesni už pagamintus iš smulkiai maltų, ruginė duona geresnė už kvietinę, grūdų patiekalai naudingesni už pagamintus iš bulvių), daržoves (bet kokios žalios, supjaustytos taip, kad vaikas galėtų jas sukramtyti, šaldytos daržovės, jų mišrainės, virtos, troškintos garuose daržovės lengviau sukramtomos – jų duodama, kai vaikas nevalgo žalių, taip pat pertrintų daržovių sriubos) ir vaisius (bet kokie švieži vaisiai, bet kokios šviežios pertrintos uogos, šaldyti vaisiai, uogos, nesaldinti uogų ir vaisių patiekalai).

Sausio mėnesį Krekenavos lopšelio-darželio „Sigutė“ vaikams sveikatos specialistė vedė aktyvius užsiėmimus apie subalansuotą ir sveiką mitybą. „Pelėdžiukų“ grupės vaikai, žiūrėdami edukacinį filmuką „Sveikos mitybos ABC“, kartu su sveikatos specialiste ir grupės mokytoja aptarė, kaip pasirinkti sveikus maisto produktus ir kokią dalį lėkštėje turėtų sudaryti daržovės bei vaisiai. Praktinės užduoties metu kiekvienas galėjo sukurti savo sveikos mitybos lėkštę. Taip pat poromis žaidė žaidimą „Vaisius ar daržovė?“, o gydytojas katinas Aloyzas papasakojo, kokių produktų reikėtų ieškoti šaldytuve. „Nykštukų“ grupės vaikai žaidė žaidimą „Sveiko maisto paštas“, kurio tikslas – kuo daugiau sužinoti apie sveiką mitybą ir jos rekomendacijas. Pasitelkus pašto dėžutes ir korteles, vaikams buvo lengviau suprasti sveikų produktų pasirinkimo svarbą. Jie mokėsi skirstyti maisto produktus pagal jų grupes, lavino rūšiavimo įgūdžius bei smulkiąją motoriką.

Pagrindiniai sveikos mitybos principai:

Nuosaikumas – net ir būtinos maistinės medžiagos gali būti žalingos, jei jų vartojama per daug.

Įvairumas – organizmui reikalingos apie 40 skirtingų maistinių medžiagų.

Subalansuotumas – būtinas tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų santykis bei optimalus energijos kiekis.

Sveikatai palankūs produktai:

  • Pieno produktai – vertingų baltymų ir kalcio šaltinis.
  • Mėsa ir jos produktai – aprūpina organizmą baltymais, geležimi, vitaminais ir mineralais.
  • Vaisiai – suteikia vitaminų, vitamino C ir folio rūgšties.
  • Daržovės – gausios mikroelementų, vitaminų ir skaidulų.
  • Grūdų produktai – turi B grupės vitaminų, angliavandenių, maistinių skaidulų bei mineralinių medžiagų.

Sveikatai nepalankūs produktai, kuriuos reikėtų riboti:

  • Bulvių, kukurūzų traškučiai, skrudinti ar spraginti gaminiai.
  • Saldainiai, šokoladas ir jo gaminiai.
  • Valgomieji ledai.
  • Konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu.
  • Gazuoti gėrimai.

Šie produktai, turintys daug riebalų, druskos ir cukraus, neaprūpina vaikų organizmo svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis. Jų per didelis vartojimas gali didinti nutukimo, dantų ėduonies, širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų lėtinių sveikatos sutrikimų riziką.

Išvada. Sveika ir subalansuota mityba yra būtina vaiko augimui, vystymuisi ir gerai savijautai. Vaikų racionas turėtų atitikti jų amžių ir energijos poreikius, kad jie augtų sveiki, stiprūs ir turėtų pakankamai jėgų aktyviai veiklai.


                             Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aušra Džiugelytė

 

image_print