Dembavos progimnazijos jaunieji tyrėjai ištyrė, kiek vitamino C turi įvairūs pernykščio ir šviežio derliaus vaisiai ir daržovės. Atsineštas gėrybes trynė, spaudė sultis ir jose matavo vitamino C kiekį.                                                                                         

Džiugu, kad lyderiais tapo Godos šeimos darže užauginti ridikėliai – jų 100 g rasta net 200 mg šio vitamino. Parduotuvėje pirkti vaisiai nuo čempionų kelis kartus atsiliko, tačiau taip pat buvo vitaminingi. 100 g citrinų turėjo 70 mg, apelsinų – 60-70 mg, svogūnų laiškų ir pomidorų – 50 mg, salotų ir naminių obuolių sulčių – 10 mg, obuolių – 5 mg vitamino C. Tik agurkuose ir morkose šio vitamino vaikai nerado, bet nusprendė, kad jie naudingi kitais vitaminais, mikroelementais ir organizmą valančiu vandeniu.

Žinodami, kad vitamino C paros norma yra apie 60 mg, jaunieji tyrėjai paskaičiavo, kad jai gauti užtektų suvalgyti  vos du pačių užaugintus ridikėlius. O jei augindami, gamindami ir su šeima skaniai suvalgydami pasitelks gerą nuotaiką ir draugišką juoką, šio vitamino reikės dar mažiau.

Vaisių ir daržovių vitaminingumo tyrimai – tai viena iš progimnazijos mokytojų Ritos Rožėnienės ir Lolitos Vyšniauskienės  parašyto visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projekto „Gyvenk sveikai ir viskas bus gerai III“ veiklų.


Projekto koordinatorė Rita Rožėnienė

 

image_print