Kasmet daugėja asmenų, norinčių gaminti mažais kiekiais ir tiekti į rinką iš augalinių maisto produktų pagamintą produkciją. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba siekia sudaryti palankesnes sąlygas kurtis ir plėstis smulkiam verslui, skatinti vietinių maisto produktų gaminimą ir vartojimą.

Jau 2019 m. gruodžio 12 d. įsigaliojo mažais kiekiais iš augalinių maisto produktų gaminamų gaminių tvarkymo higienos reikalavimai, skirti smulkiems augalinių maisto produktų gamintojams. Per metus smulkieji gamintojai gali pagaminti ir (ar) tiekti vietinei rinkai ne daugiau kaip 15 600 kilogramų arba litrų gaminių, iš jų – 2 000 kilogramų džiovintų arba liofilizuotų arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų, vaisių, uogų, grybų, daržovių.

Mažų kiekių gamybos iš augalinių maisto produktų išskirtinumas tas, kad taikomos lankstesnės taisyklės ir reikalavimai, tai leidžia išsaugoti autentiškumą ir sukurti produktus, kurie yra labiau pritaikyti vietinei rinkai ar išskirtiniams vartotojams.

Smulkiems gamintojams reikės gerokai mažiau investicijų įrengiant produkcijos gamybai skirtas patalpas, kadangi visus gaminių gamybos etapus leidžiama vykdyti vienoje patalpoje, jeigu išvengiama kryžminės taršos ir maisto tvarkymo etapai atskiriami laiko ir vietos atžvilgiu.

Leidžiama neįrengti darbuotojams tualetų, jeigu sudarytos sąlygos naudotis netoli gamybos patalpų esančiais tualetais, dušais, paviršiams plauti ir valyti gali būti naudojamos įprastos buityje naudojamos valymo ir plovimo priemonės. Be to, gamybos proceso metu gali būti naudojamas medinis inventorius, tekstilės gaminiai, tačiau jie turi būti tinkamai prižiūrimi ir laiku atnaujinami. Visuose gamybos etapuose turi būti švaru ir laikomasi higienos taisyklių.

Jei gamybos metu bus naudojamas viešai tiekiamas geriamasis vanduo, turi būti atliekami mikrobiologiniai geriamojo vandens tyrimai. Tuo atveju kai bus naudojamas geriamasis vanduo iš individualaus gręžinio ar šachtinio šulinio, be mikrobiologinių tyrimų dar turi būti atliekami cheminiai geriamojo vandens tyrimai.

 Gamybos proceso metu gamintojai turi užtikrinti, kad maisto saugos reikalavimų būtų laikomasi visais gaminių gamybos etapais: įvertinti žaliavų kokybę, stebėti jų laikymo sąlygas, vykdyti tinkamą šiluminį apdorojimą, kontroliuoti gaminių laikymo sąlygas ir gaminių pateikimą galutiniams vartotojams.

 Iš vaisių, daržovių ar uogų gaminantys maisto produktus, gamintojai neturėtų pamiršti, kad atsakomybė už rinkai tiekiamo maisto saugą ir kokybę tenka gamintojui.

Dažnai veiklą pradedantiems gamintojams sudėtinga paruošti ir maisto produktų etiketėje nurodyti maistingumo deklaraciją. Smulkūs augalinio maisto gamintojai savo produkciją tiekiantys tik vietinei rinkai nedideliais kiekiais nuo šio įpareigojimo yra atleisti. Tai reiškia, kad mažais kiekiais gaminantiems augalinius maisto produktus nereikia atlikti jų gaminamų produktų maistingumo laboratorinių tyrimų ir vertinimų.

Tačiau nereikia pamiršti, kad privaloma informacija apie galutiniams vartotojams tiekiamą fasuotą maistą turi būti nurodoma.

Atkreiptinas dėmesys, kad smulkiųjų augalinio maisto tvarkymo subjektų veiklos vietos nuo mažmeninės prekybos subjektų bei galutinių vartotojų turi būti nutolusios ne daugiau kaip 100 kilometrų atstumu (daugiau informacijos apie  mažais kiekiais iš augalinių maisto produktų gaminamų gaminių tvarkymo higienos reikalavimus galite rasti internetinėje svetainėje adresu https://vmvt.lrv.lt/lt/maisto-sauga/verslui/supaprastinti-reikalavimai/).

Primename, kad maisto tvarkymo subjektai, siekdami vykdyti negyvūninio maisto gamybos veiklą ir tiekti maisto produktus rinkai, privalo veiklą registruoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto tvarkymo subjektų registre. Norėdamas užsiregistruoti, maisto tvarkytojas turi kreiptis į atitinkamą VMVT teritorinį skyrių, kurio teritorijoje planuoja vykdyti maisto tvarkymo veiklą ir pateikti registracijai būtinus dokumentus (daugiau informacijos apie maisto tvarkymo subjektų registravimo reikalavimus  galite rasti internetinėje svetainėje adresu https://vmvt.lrv.lt/lt/paslaugos/isduodami-dokumentai/maisto-tvarkymo-subjekto-registravimas-registravimo-galiojimo-sustabdymas-registravimo-galiojimo-sustabdymo-panaikinimas-registravimo-galiojimo-panaikinimas/).


Parengė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento Panevėžio apygardos priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė inspektorė Aušra Zupkienė

image_print